Päivi Pohtii -blogi

13.2.2020

Vuosi on vierähtänyt yhdistysassistenttina SYTYllä yllättävän nopeasti. Ainahan se vuosi on yhtä pitkä, mutta toiset vuodet vaan kuluvat nopeammin kuin toiset. On aika kiittää kaikkia teitä, jotka olette olleet tavalla tai toisella tässä vuodessa mukana! KIITOS!

Toivon, että jatkossakin näemme ja kuulemme. Itse en aio häipyä maisemista ja tulette kyllä kirjaimellisesti kuulemaan minusta ja minut.

Tässä pohdin, auttaisiko yhdistysklinikka sinua jaksamaan hallitustyössä paremmin? Mitä tuumit, jos perustaisin yhdistysklinikan SYTYlle? Voisin päivystää vaikka kerran kuukaudessa tai tulla varausten perusteella yhdistystoimistoon. Minulta saisi vertaistukea yhdistyksen hallinnollisiin asioihin, kanssani voisi pohtia erilaisia yhdistysmaailman kuvioita ja voisin toivottavasti olla avuksi juuri sinulle. Jos yhdistystoiminta potuttaa, tuottaa ongelmia tai olet keksinyt loistavan tavan tehdä yhdistystyötä, olisin iloinen, jos haluaisit jakaa edellä mainittuja asioita kanssani.

22.1.2020

Tammikuun aikana näppäimet ovat kovilla useammassakin kodissa, jossa asuu yhdistysaktiiveja. Miksi? No, on aika koota viime vuoden tekemiset toiminta- tai vuosikertomukseen.

Siinä on aina oma hommansa, kun toimintakertomusta laatii. Jokainen yhdistys tekee sen oman näköisekseen ja omalla tavallaan. Mitä sinun mielestäsi on tärkeää näkyä toimintakertomuksesta?

Itse olen toiminut aktiivisesti eri yhdistysten hallituksissa vuodesta 1992 alkaen. Melko pitkä aika siis! Toisilla kokemusta on enemmän, toisilla vähemmän. Tärkeää on kuitenkin, että toimintakertomuksen muotoa voi muuttaa. Sen ei ole pakko olla vuosi vuodelta samanlainen, vuosiluvut vain vaihtuisivat.

16.1.2020

tai miten se nyt menikään! Tämä kirjoitus pohtii kuitenkin yhdistysmaailman riskejä. Riskienhallinta yhdistyksessä tarkoittaa seurauksiltaan merkittävien kielteisten tapahtumien järjestelmällistä määrittelyä ja niihin varautumista. Saattaa kuulostaa ylen hienolta, mutta kyse on varautumisesta.

Kaikkeen yhdistystoimintaan liittyy aina riskejä, pieniä tai suuria. Voihan olla, että huolella järjestettyyn tapahtumaan ei tulekaan osallistujia. Voi myös käydä niin, että syystä tai toisesta aiottua toimintaa ei saadakaan järjestettyä. Joskus niin käy! Siitä on vain jatkettava eteenpäin. Toimintaan liittyvien riskien kartoittaminen ja hallinta ovat kuitenkin tärkeä osa suunnitelmallista ja arvioivaa työotetta sekä hyvää hallintotapaa.

Riskienhallinta ei kuulu pelkästään yrityksille tai isoille järjestöille. Se kuuluu kaiken kokoisten yhdistysten hyvään hallintoon.  Toimintaa suunnitellessa on aina hyvä ottaa tavaksi toimintaan ja sen toteuttamiseen liittyvien riskien kartoittaminen yhdessä hallituksen kanssa. Riskienhallinnasta ei tarvitse tehdä liian monimutkaista. Riittää, että jokaisen toiminnon suunnitteluvaiheessa mietitään, mitkä asiat saattavat muodostua ongelmallisiksi toteutusvaiheessa. Kun mahdollinen ongelma on havaittu, mietitään sopiva keino, jolla riskin toteutuminen voidaan minimoida tai jopa kokonaan välttää.